Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Грис-халва

категория 0/5
1. Сипете млякото в тенджера. Добавете захарта и затоплете на умерен огън, като разбърквате от време на време. Щом захарта се разтопи, добавете липовия цвят и оставете млякото да заври леко.
2. В тиган разтопете маслото бавно. Добавете кедровите ядки и ги запържете докато маслото започне да кипи. Добавете гриса и го запържете, като го разбърквате. Щом цветът на гриса стане кехлибарен, дръпнете го от огъня.
3. Извадете липовия цвят от прясното мляко и излейте врящото мляко при топлия грис и върнете на котлона. Разбърквайте внимателно, докато гриса поеме по-голямата част от млякото. Дръпнете от котлона и покрийте с кухненска кърпа и капак.
4. В сух тиган запечете кедрови ядки до златисто. Нарежете ги на едро.
5. Напълнете малка купичка с грис халва и я обърнете в чиния. Гарнирайте с нарязани запечени кедрови ядки.

Съвет: Грис-халвата може да бъде приготвена с меласа или мед вместо захар.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
Рецепта на: Максут Ашкар