Бухара пилаф
Рецепта от: Максут Ашкар
1. Сипете ориза в купа и го залейте с гореща вода. Оставете го за 1 час. След това го измийте под течаща вода и го прецедете добре. Целта е да се отстрани колкото се може повече от нишестете на ориза, за да не се слепят зърната му при варене.
2. Сложете нарязаното на кубчета крехко агнешко месо в тенджера и го залейте с гореща вода. Варете месото до омекване, като запазите водата от варенето.
3. Обелете и нарежете лука на кръгчета. Разрежете доматите на четвъртинки и отстранете меката им част. Нарежете доматите на тънки лентички. Почистете моркова и го настържете. Нарежете чушките на тънки кръгчета, ако искате предварително отстранете семките им. Отделете листата на магданоза.
4. Сложете тенджера на слаб огън и на дъното и наредете парченцата месо. Върху тях подредете кръгчетата лук. Поръсете обилно със смлян черен пипер. Подредете доматите, а върху тях разстелете настъргания морков. Разпръснете листата магданоз. Овкусете със сол. За да не загорят продуктите, сипете малко от водата от варенето на месото.
5. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете в него ориза до прозрачност, като разбърквате непрекъснато.
6. Добавете запържения ориз в тенджерата и го разстелете като последен слой на пилафа. Върху него сложете бучките масло. Залейте с останалата вода от варенето на месото. Ако тя не е достатъчна да покрие ориза, добавете месен бульон. Захлупете и варете на слаб огън, докато водата се абсорбира напълно.
7. Дръпнете от котлона, отхлупете, покрийте с кухненска кърпа и захлупете отново. Оставете пилафа да престои така 1 час.
8. Поставете чиния върху тенджерата и обърнете пилафа в нея.
2. Сложете нарязаното на кубчета крехко агнешко месо в тенджера и го залейте с гореща вода. Варете месото до омекване, като запазите водата от варенето.
3. Обелете и нарежете лука на кръгчета. Разрежете доматите на четвъртинки и отстранете меката им част. Нарежете доматите на тънки лентички. Почистете моркова и го настържете. Нарежете чушките на тънки кръгчета, ако искате предварително отстранете семките им. Отделете листата на магданоза.
4. Сложете тенджера на слаб огън и на дъното и наредете парченцата месо. Върху тях подредете кръгчетата лук. Поръсете обилно със смлян черен пипер. Подредете доматите, а върху тях разстелете настъргания морков. Разпръснете листата магданоз. Овкусете със сол. За да не загорят продуктите, сипете малко от водата от варенето на месото.
5. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете в него ориза до прозрачност, като разбърквате непрекъснато.
6. Добавете запържения ориз в тенджерата и го разстелете като последен слой на пилафа. Върху него сложете бучките масло. Залейте с останалата вода от варенето на месото. Ако тя не е достатъчна да покрие ориза, добавете месен бульон. Захлупете и варете на слаб огън, докато водата се абсорбира напълно.
7. Дръпнете от котлона, отхлупете, покрийте с кухненска кърпа и захлупете отново. Оставете пилафа да престои така 1 час.
8. Поставете чиния върху тенджерата и обърнете пилафа в нея.
Продукти
- 2 ч.ч. дългозърнест ориз 500 г агнешко месо гореща вода 1 глава лук 3 домата 2 люти чушки сиврия 1 морков 0.5 връзка магданоз зехтин 2 с.л. масло бульон сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска