Английска лучена супа

1. Обелете и нарежете на едро, на полумесеци, всички видове лук. Разрежете стръковете праз по дължина и ги измийте хубаво. Нарежете праза.
2. Обелете скилидките чесън и ги смачкайте. Откъснете листата салвия и отделете 6 от тях. Загрейте тенджера с 2-3 с.л. зехтин и бучка масло и запържете скилидките чесън и листата салвия за 30-40 секунди. Добавете нарязаните лук и праз, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Захлупете съда и оставете лука да се готви на умерен огън 25 минути, докато покафенее.
3. Предварително направете телешки, пилешки или зеленчуков бульон. Добавете горещия бульон към лука. Захлупете и варете още 20 минути, на слаб огън.
4. Поръсете филиите хляб с настърган чедър. Поставете 6 огнеупорни купички, с по-малък отвор, в тавичка. Разлейте супата в купичките, пълнете до горе. Върху всяка купичка поставете филий хляб с чедър. настържете още сирене чедър по желание. Поставете по едно листо салвия и поръсете със зехтин.
5. Запечете супите в предварително загрята на 200 градуса фурна, до златисто. Поднесете супата топла.

Продукти

  • бучка масло
  • зехтин
  • 1 връзка прясна салвия
  • 6 скилидки чесън
  • 3 глави червен лук
  • 3 глави бял лук
  • 3 глави лук шалот
  • 500 г праз лук
  • сол и черен пипер
  • 2 литра телешки бульон
  • 6 филии хляб с квас
  • 200 г сирене чедър
  • сос "Уорчестър"

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички