Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement

За хлебната мая

Маята е живият продукт при замесването на хляба – милиони малки клетки, които се хранят с въглехидратите от тестото и отделят въглероден двуокис, размножават се много бързо и карат тестото да бухне.

За приготвянето на хляб може да се използва и прясна, и суха мая - 10 г суха мая се равнява на 25 г жива. И двата вида мая надигат тестото при максимална температура 35° С.

Прясната мая се разбърква с малко топла течност и малко захар, може да се добави и малко брашно, за да се получи кашичка. Така приготвената закваска се покрива и се оставя да се развие, докато повърхността й се покрие с мехурчета.

Има два вида суха мая - суха активна мая и суха инстантна мая. Сухата активна мая е под формата на малки топчици. Тя се слага в малко течност с 1 ч. л. захар и се оставя да се развие. В България не се продава суха активна мая.
Сухата инстантна мая е във вид на миниатюрни пръчици и се прибавя винаги направо към сухите съставки на тестото, обикновено към брашното. След това се добавя топла течност и тестото се омесва. Трябва да се следи упътването за приготвяне върху опаковката.

Тестото има нужда да втаса на топло място, където няма течение, докато си удвои обема. Тогава отново се премесва за кратко и се оставя да почине за 5 мин. преди да се оформи.

Сухата мая се получава при екструдиране на обикновена пресована мая /жива/, като се получават малки гранули, които се изсушават и опаковат. В зависимост от произвежданите видове суха мая при екструдирането се добавят компоненти като аскорбинова киселина, антиоксиданти и емулгатори.

Разтворимата мая /суха/ е разработена в края на 60-те години на миналия век и скоро става предпочитан заместител на пресуваната мая поради сравнително високата си активност, дългия срок на годност и липсата на необходимост от предварителна хидратация. Активността на разтворимата мая може да спадне до 10-15% през първата и втората година след производството й, като след това този процес се осъществява много по-бавно. Обикновено се продава със срок на годност една или две години. След отваряне на опаковките, обаче, е най-добре да се използва на същия или следващия ден.


За хлебната мая
категория