Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement

Ванилия (Vanilla planifolia)

Произходът на ванилията е от Мексико и Гватемала. Опрашването на растението се извършва на ръка и обработката й след откъсването е много трудоемка. Плодовете (шушулките) се берат зелени и се подлагат на ферментация, при което добиват тъмнокафяв цвят, а по повърхността им се образуват кристалчета ванилии с характерен приятен аромат. Освен ванилин плодовете съдържат още полизахариди, смоли, дъбилни вещества и др.
Още ацтеките са използвали ванилията за подправяне на какаото. В началото на 16 век в Испания са донесени първите ванилови шушулки. Един век по-късно ванилията била популярна в цяла Европа.
Днес ванилия се произвежда основно в Мадагаскар и Реюнион (по-рано наречен Бурбон), Таити, Мексико и Индонезия.
Ванилията е много трайна подправка. При правилно съхранение може да се съхранява повече от 36 години.
В края на 19 век започва да се произвежда синтетичен ванилин /под формата на бял прах/, с който днес се покриват 90% от световното потребление.

Ванилията е вечнозелено многогодишно, увивно растение от семейство Орхидеи. Ванилията се опрашва изкуствено, тъй като само един вид пчела и един вид колибри в Мексико са в състояние да опрашат по естествен път отворените само за няколко часа цветове. Едно растение развива на един сезон до около 1000 цвята, от които се оформят обаче само около 50 плода.
В шушулката на ванилията, което се нарича вътрешност (мозък), се намират множество миниатюрни семенца, в които се съдържа тъмното, силно ароматно етерично масло.

Ванилията има сладникав и ароматичен вкус, леко пикантен. Ферментиралият плод съдържа около 2% ванилин, сравнително доста захар и мазнини, като и двете имат дял във вкуса.
Колкото са по-тъмни и еластични ваниловите шушулки, толкова е по-високо тяхното качество.

Ванилията действа върху храносмилателната система, засилва отделянето на жлъчка. Използва се широко в сладкарството за ароматизиране на кремове, сладоледи, напитки, сладкиши, сладки сосове, какао, шоколад. Ванилия се добавя в алкохолни и безалкохолни напитки. Широко се използва в хранително-вкусовата промишленост за ароматизиране на сладка, конфитюр, сладоледи и др.

За да си направите ванилова захар в домашни условия използвайте остърганите ванилови шушулки. Просто ги сложете в стъклен буркан с капачка и напълнете със захар. След няколко седмици захарта ще е поела аромата и шушулките могат да се махнат или подменят, или да се сложат отново в захарта.


Ванилия (Vanilla planifolia)
категория