Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement

Наръчник по ферментация

ФЕРМЕНТАЦИЯТА е чудесен начин за съхранение на храна, но освен това тя има и ползи за нашето здраве, особено за храносмилателната ни система. Хората по целия свят използват метода на ферментацията от хиляди години. Туршии, кисело зеле, кимчи, кефир, комбуча, мисо – съществува цял свят на ферментиралата храна.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ФЕРМЕНТАЦИЯТА ЗА ЗДРАВЕТО?

Ферментиралите храни, като кимчи и киселото зеле, са естествен източник на пробиотични микроорганизми. Те представляват бактерии, спомагащи за доброто здраве и често назовавани „добри бактерии“.
Пробиотиците спомагат за възстановяването на естествения баланс в червата, особено след прием на антибиотици, който често нарушава тяхната микрофлора. Също така те облекчават симптомите на раздразненото дебело черво /СРДЧ/, помагат за храносмилането и подобряват имунния отговор.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КИСЕЛО ЗЕЛЕ?

Супер евтино и лесно е да си направите нарязано кисело зеле, като ключовият елемент то да стане хубаво, е времето. При топъл климат, киселото зеле ще ферментира много по-бързо, отколкото при студен. Колкото по-дълго продължи ферментацията на зелето, толкова по-кисело и вкусно ще стане то.

Домашно кисело зеле

Продукти:
2 средно големи измити зелки
2 с.л. морска сол

Начин на приготвяне:
1. Стерилизирайте буркана или бурканите, в които ще сложите зелето.
2. Отстранете наранените външни листа и разрежете зелето наполовина. Изрежете кочана и нарежете зелето на тънки ивици.
3. Поставете нарязаното зеле в голяма купа и добавете солта. С ръце мачкайте зелето, като го смесвате със солта в продължение на 5 минути. Оставете да престои 5 минути и повторете процеса. Зелето ще се свие и ще пусне сок.
4. Натъпчете нарязаното зеле плътно в стерилизираните буркани /по желание, добавете подправки между пластовете зеле/, залейте с течността и поставете капачките хлабаво. Оставете бурканите на стайна температура поне за един месец преди да се насладите на хрупкаво и кисело зеле.

N.B. Проверявайте зелето от време на време, като по този начин ще позволите на газовете да излязат.


Автор: Джейми Оливър


Наръчник по ферментация
категория