Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement

Горчица

Горчицата /синапът/ е ароматично едногодишно растение, което достига височина до 40-50 см. Цветовете на горчицата са жълти, а семената и са малки, синьо-черни, кафеви или бледожълти. Растението цъфти през май, а плодовете му узряват през юни.
Съществуват много видове горчица, но най-известните са бяла, кафява и черна.

Бялата горчица по произход е средиземноморска, кафявата – от подножието на Хималаите, а черната – от Близкия Изток. Горчицата се използва от древни времена, споменава се още преди пет хиляди години в санскритски ръкописи, а древните гърци са я използвали при приготвянето на храна. Но горчицата под формата на паста, каквато я познаваме днес, е измислена от древните римляни.

Готовата горчица има остър вкус и идеално подхожда към месо, риба, зеленчукови ястия, подходяща е и за сандвичи, закуски и пица. В 100 г горчица има 64 кКал.

Горчицата стимулира апетита, увеличава изработката на слюнка до осем пъти, спомага за храносмилането, притежава противовъзпалително, антиоксидантно и леко слабително действие. В малки количества горчицата неутрализира токсините и помага при разстроен стомах, но прекалената и употреба може да раздразни лигавицата на хранопровода. Освен това горчицата спомага за смилането на мазна храна.
При възрастните хора горчицата стимулира храносмилането и по този начин подобрява обмяната на веществата им. Горчицата се препоръчва при различни заболявания, като артеросклероза, хипертония, болести на черния дроб и жлъчката, метеоризъм, ревматизъм.
В хранителната промишленост горчицата се използва като консервант, тъй като забавя развалянето на продуктите.

Горчичено масло

Горчиченото масло съдържа бета-цитостерин, холин, хлорофил, никотинова киселина, витамини А, Е, Д, В6, РР, К и Р. То е природен антибиотик. Маслото има оригинален приятен вкус и запомнящ се аромат. То подобрява апетита и стимулира храносмилането. В горчиченото масло витаминът А се съхранява до 8 месеца. Ретинолът спомага за растежа и развитието на организма и повишава устойчивостта на организма към инфекции. Горчиченото масло не само съдържа витамин В6, но и способства за изработването му в организма от намиращи се в червата микроорганизми.

При употребата на горчица на прах, тя трябва да се разбърква с топла, а не студена или вряла вода, за да не се разградят ферментите, които съдържа. Горчицата на прах се използва и за приготвянето на компреси при простудни заболявания.

Дижонска
горчица/фр. Moutarde de Dijon/ е най-известната горчица в Европа. Технологията и на производство датира от XІV век. Измислена е от Жан Нежон от Дижон, който заменя традиционно използвания оцет със сок от неузряло грозде, което прави горчицата много по-нежна и лека. Във Франция има над 20 вида дижонска горчица, като една от най-известните е тази с бяло вино.

Баварската /мюнхенска/ горчица се приготвя от едросмлени зърна. Тя е леко сладка и при приготвянето и се добавя карамелен сироп. Тъй като се вари по-кратко време, тя се смята за прясна.

Руската горчица е остра горчица, приготвена от горчичен прах с оцет.

Американската горчица се приготвя от семената на бяла горчица с голямо количество захар. Това е и най-рядката, като консистенция, горчица.

Английската горчица, известна още като „горчица по старинна рецепта“, се приготвя от горчичен прах от леко смлени семена, смесени с ябълков сок, сайдер или оцет, до образуването на паста.

Плодова горчица /итал. mostarda di frutta/ е популярна в Италия и представлява цели или едри парчета плодове – ябълки, лимони, портокали, мандарини, круши и др. в остър сос от горчица на прах, бяло вино, мед и подправки.

Медена горчица – горчица, приготвена с мед.

Хардал
/донска горчица/ - приготвя се със саламура от кисели краставички

Горчицата е много добър емулгатор, служи като защитен слой при термична обработка на пилешко, телешко месо и риба. По този начин сока на месото или рибата не могат да изтекат.

Горчицата трябва да се съхранява в стъклен буркан и на тъмно място. В противен случай тя губи вкуса и аромата си. Горчицата или горчицата на прах е една от съставките на майонезата. Съществуват многобройни рецепти за маринати, в състава на които влизат горчицата или горчичния прах.


Горчица
категория