Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement

24KITCHEN подкрепя Food Revolution 2017

Food Revolution е инициатива на фондацията на Джейми Оливър и се отбелязва чрез различни дейности по цял свят от 2012 г. насам, като всеки има възможност да се присъедини и да стане неин посланик. Идеята на отбелязването на този ден е да се насочи вниманието към това колко е важно хората да приготвят прясна здравословна храна, а и да повиши информираността относно прякото влияние на храната върху здравето и качеството на живот.

И тази година 24KITCHEN подкрепя Food Revolution в сътрудничество с Детски научен център "Музейко".

На 19 май 2017 г. (петък) ще бъдат организирани поредица от интерактивни дейности, чрез които децата ще се учат как да се хранят здравословно.
Пълната програма на събитието вижте по-долу.


СТАТИСТИКА
По данни на НЦОЗА /Национален център по обществено здраве и анализи/ у нас 21% от децата на възраст от 7 до 9 години, 66% от децата на възраст от 10 до 13 години и 84% от учениците на възраст от 14 до 18 години са консуматори на енергийни напитки (съдържащи високи количества добавена захар и кофеин). Отделно 47% от децата от 1-ви до 12-ти клас в България имат висока редовна консумация (5 пъти седмично и по-често) на безалкохолни напитки със захар и шоколадови изделия, като 26-32% от учениците консумират захарни, шоколадови и сладкарски продукти най-малко веднъж дневно, а 34% пият поне 1 подсладена безалкохолна напитка ежедневно.
Източник: Национален център за обществено здраве и анализи

По данни на СЗО България /Световна здравна организация/ е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Прогнозата за България, ако не бъдат предприети мерки е до 2025 г. да има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.
Източник: „Световна федерация за борба със затлъстяването”


ПРОГРАМА НА ЗАНИМАНИЯТА И РАБОТИЛНИЦИТЕ,
ОРГАНИЗИРАНИ ОТ 24KITCHEN И МУЗЕЙКО НА 19 МАЙ 2017 Г.:


11:00 ч. – 16:00 ч.
Садене на подправки и други растения в Експериментариума или Градината на Музейко.
В зависимост от метеорологичните условия, деца и родители ще могат да си посадят сезонни плодове, зеленчуци и подправки. Дискусия по темата колко е важно да се храним разнообразно и да включваме зеленчуци в менюто си.
Предназначено за: деца над 3 години и техните родители


11:00 ч. – 13:00 ч.
Сортиране на храни
Занимание за най-малките. Децата ще „садят“, „поливат“ и „берат“ в магическата градинка на Музейко и заедно ще учат имената на плодове и зеленчуци, ще усвоят умения как да помагат за приготвянето на трапезата вкъщи и как да подбират вкусни и полезни комбинации.
Предназначено за: деца межу 2 и 5 години и техните родители


11:30 ч. – 13:00 ч.
Готварска работилница: Палачинки с боровинки
Децата под ръководството на ръководител от Музейко ще приготвят здравословни палачинки по рецепта на Джейми Оливър, като едновременно с това ще се проведе дискусия как се приготвя прясна и здравословна храна
Предназначено за: деца над 7 години
С предварително записване

14:00 ч. – 15:30 ч.
Готварска работилница: Палачинки с боровинки
Предназначено за: деца над 7 години
Лимит: С предварително записване

В различно време през деня по етажите на Музейко:
"Приказка за фотосинтезата"
Заедно с децата и техните родители екип на Музейко ще разкаже интерактивна научна приказка за процеса на хранене при растенията. Децата ще участват в мини-театър, в който всеки има своята важна роля.
Предназначено за: деца до 6 години
Групи до 15 деца и техните родители


24KITCHEN подкрепя Food Revolution 2017
категория