Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement
Надя и Марейн

Надя и Марейн

Надя и Марейн
Надя Зеруали (р.1975) и Марейн Тол (р. 1972) са известно дуо в кулинарните среди. Освен че и двете са опитни професионални готвачи, те познават много добре арабското влияние върху кухнята – особено тази на средиземноморските страни – и дори имат книга по въпроса. Те често пътуват и се стремят да научат традициите от местните хора, като след това създават свои рецепти, като използват кулинарната основа, която са усвоили. Надя е родена и отраснала в източната част на Нидерландия, в красивото градче Винстервейк. В топлото мароканско семейство има още четири по-малки сестри и брат, а най-важните семейни ценности са добрата храна и доброто образование на децата. Надя рано осъзнава, че иска да се занимава с кулинария. След като завършва гимназия – училището по хотелиерство и ресторантьорство в Апелдоорн, и специалност „Маркетинг и комуникации” в университета, през 1999 г. тя започва работа с шеф Хосе ван Мил в Амстердам. Тя и до ден днешен сътрудничи на Хосе в неговата кулинарна консултантска фирма „Pepper & Salt”, където част от задълженията й включват създаване и изпробване на нови рецепти, писане на кулинарни статии и разработване на кулинарната част от пиар кампаниите на компанията. Заедно с Надя имат седмична рубрика от две страници във „Viva” изданието на Международната асоциация на професионалистите в кулинарията, чиято цел е да разпространява информация за готвенето и кулинарната култура. Надя е и горда майка на шестгодишен епикуреец – „Надявам се да му предам своята любов към чистата, семпла храна. Така, както моите родители я предадоха на мен.” За Марейн любовта към храната също тръгва от дома на детството й. Семейството й се храни здравословно и не особено типично за Нидерландия с пресни зеленчуци и подправки от градината. „Години наред се хранехме с органични вегетариански ястия, затова когато видя чиния с водорасли например пред себе си, първата ми мисъл е „Сигурно може да е здравословно, но в същото време вкусно.”Марейн развива кулинарните си умения в Амстердам. Големият град със своето съчетание на различни култури е истинско вдъхновение за нея. В мароканските и турски магазинчета Марейн открива непознати досега съставки и започва да ги включва в рецептите си. Скоро осъзнава, че се интересува само от готвене. Става част от компанията на Хосе ван Мил, където се запознава с Надя Зеруали. Една година по-късно я назначават за кулинарен редактор в изданието „Delicious”. Заедно с Надя, води кулинарна рубрика във „Viva”. Двете пишат ревюта за кулинарен гид из италианските ресторанти, както и за изданието „Arts & Auto”. Пътуват из страната, където показват своите версии на различни рецепти от арабската кухня, работят по готварски книги и по кулинарния си блог. За Надя и Марейн храната е в центъра както на професионалния им, така и на личния им живот. Храната събира хората – физически, но също и емоционално, в социален и културен аспект. Любовта на човек минава през стомаха – това важи за всички, били те мароканци или нидерландци. Затова Надя и Марейн си поставят за цел да обединяват хората чрез готвенето, да разрушават границите и ограниченията в мисленето. На въпроса кои са техните любими ястия нямат конкретен отговор – зависи от сезона и от моментното им настроение. По-лесно е с любимата напитка – „Каквото и да е, стига да има вода и портокалов цвят в нея!” Това е едно от предизвикателствата пред Надя и Марейн – да запознаят Нидерландия с такива превъзходни екзотични вкусове.