Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement
Мишел Жерар

Мишел Жерар

Мишел Жерар
Мишел Жерар /роден през 1933 г. във Ветьойл, Франция/ е един от най-влиятелните и известни френски готвачи. Професионалният си път като готвач той започва през 50-те години на 20-и век, като асистент на майстор-сладкаря Клебер Аликс в Нант. След като работи на няколко различни места като сладкар и сосиер, през 1965 г. той решава да отвори свое собствено бистро - Le Pot-au-Feu. Жерар печели първата си звезда на „Мишлен“ през 1967 г, а втората – през 1971 г.

През 70-те години, Мишел Жерар, заедно с други готвачи като Пол Бокюз и братята Троагро, полагат началото на течението „Nouvelle Cuisine“ /Нувел кюзин/. За „Нувел кюзин“ са характерни по-леките ястия, без тежки сосове, използването на техники, запазващи същността на съставките, както и обръщането на внимание на детайлите при прецентацията. Този стил на готвене преобръща представите за класическата френска кухня по целия свят.

През 1974 г, Мишел Жерар и съпругата му Кристин Бартелеми, поемат управлението на спа-хотела „Ле Пре д’Южени“ /Les Près d’Eugénie /. Там, Жерар започва своята втора кулинарна революция – в кухнята на своя нов ресторант той създава Cuisine Minceur /кюзин менсьор/, напълно нов стил на готвене, предлагащ нискокалорични ястия, състоящи се предимно от зеленчуци и плодове, без това да се отразява нито на вкуса, нито на изисканата подготовка, характерни за висшата кухня. Пример за „кузин минсьор“ е ястието на Жерар "Конфи Байалди", вдъхновило създателите на анимационния филм „Рататуй“. Новият стил на Жерар веднага му спечелва признание и през 1977 г. той е удостоен с три звезди на „Мишлен“, които запазва през последните 37 години.

Мишел Жерар - създател на нови стилове и тенденции във висшата кухня, вдъхновил безброй готвачи по света, на 81-годишна възраст все още може да бъде видян всеки ден в кухнята си.

Епизод 10 на "Най-добрите готвачи на света" разказва за готвача.