Киран Джетуа

Киран Джетуа

Киран Джетуа е трето поколение кениец, роден в Найроби. Майка му е англичанка, а баща му - индиец. Влиянието на тези две култури обуславя стила му на готвене, определян като афро-средиземноморски с лек източен привкус, с използване само на свежи продукти.

След завършването на бакалавърската си степен по хотелиерски мениджмънт в Манчестър, Киран пътешества из целия свят, от Америка до Италия, Франция, Южна Африка, Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка и Австралия в усъвършенстване на професионалните си способности и разширяване на мирогледа си. Придобитият опит по време на пътешествията, съчетан с ярко изразената кулинарна традиция в семейството му, оформят едно истински дълбоко познаване на кулинарния свят.

Едновременно с работата си като професионален готвач Киран продължава да пътешества много, воден от любопитство и в търсене на нови приключения, пример за това е плаването с малка лодка от Кейптаун до Бразилия заедно с няколко приятели. Заниманията на Киран с ръгби също запълват част от времето му, играл е за представителния отбор на английските университети, както и за кенийския национален отбор по ръгби.

Киран винаги е имал интерес към медиите. Едно от заниманията му в тази област е радиоводещ на собствено предаване в сутрешните часове по XFM-Найроби. Освен това той е единственият африканец сред петдесетте участници и се класира на седмо място в състезанието за най-добър мениджър в Австралия „The Best Job In The World”. Киран продължава кариерата си в телевизията, участвайки в различни реклами, включително такива, представящи Кения като туристическа дестинация.

Към момента Киран е собственик и главен готвач на първокласния ресторант за морска храна в Найроби "Seven Seafood & Grill" - www.experienceSeven.com. В кухнята на ресторанта се използват само местни продукти, като целта е до чинията на всеки гост да достигнат морските дарове от Индийския океан заедно с най-качествените кенийски зеленчуци и телешко месо за постигане на истинско изживяване на сетивата. Ресторантът се счита за един от най-добрите в цяла Кения.

  • Къри с раци и тамариндРецепти
    Къри с раци и тамаринд

    1. Убийте рака като го обърнете с корема нагоре и рязко прободете в центъра с остър нож. Отчупете щипките и краката и ги запазете. Разтворете тялото на рака,  отделете хрилете&nbsp...

  • Салата с пушен омарРецепти
    Салата с пушен омар

    1. Обеленият плод матонга /може да го замените с ананас/ нарежете на парчета. Сложете го в съвсем малко вода да се свари. След това го намачкайте и оставете соса да се редуцира.2. На дъното на голяма...

  • Матоке шпецле с диви гъби, бамбук и чесънРецепти
    Матоке шпецле с диви гъби, бамбук и чесън

    1. Обелете матокето* и ги сложете да се варят на пара до омекване, за около 20 минути. Може да замените матокето с картофи.2. Обелете бамбуковите стъбла /може да ги замените с аспержи/ и използвайте с...

  • Скариди с пестоРецепти
    Скариди с песто

    1. За тестото за пържения хляб смесете в купа брашното със сместа от смлени подправки. Добавете щипка сол, 1 с.л. зехтин и разбъркайте. направете кладенче в брашното и в него сипете мнази*. Постепенно...