Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement
Андони Луис Адурис

Андони Луис Адурис

Андони Луис Адурис
Андони Луис Адурис, роден през 1971 г. в Сан Себастиян, Испания, е един от най-талантливите и влиятелни съвременни готвачи. Кулинарните му методи, основани на непрекъснати търсения и радикални нововъдения, от години удивляват света.

Като тийнеджър, Андони без особен интерес постъпва в училище по кетъринг в Сан Себастиян, в което го е записала майка му. Но там, в работещата под пара кухня, той открива призванието и страстта си. Адурис продължава обучението си заедно с най-добрите баски готвачи, сред които Хуан Мари Арзак и Педро Субияна – „бащите“ на течението „Нова баска кухня“. Но потенциала си като готвач Андони разкрива,  работейки с Феран Адриа. Между 1993 и 1994 г. той е част от екипа на „Ел Були“ и се превръща в един от най-добрите ученици на Адриа. През 1998 г, когато е 26-годишен, той отваря свой собствен ресторант – „Мугариц“ и две години по-късно, през 2000 г, получава първата си звезда на „Мишлен“. През 2005 г. получава и втората.

Андони Адурис е известен готвач, който е печелил редица престижни награди, включително Националната награда за гастронòмия на Испания през 2002 г, Международната награда „Екарт Вирцигман“ през 2011 г, както и наградата Chefs’ Choice през 2012 г. Ресторантът му „Мугариц“ е един от най-добрите ресторанти в света, за 2013 г. заема четвърто място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“.

Като представител на техно-емоционалната кухня, Андони Адурис продължава да оказва влияние върху поколения готвачи, за които в основата на готвенето стои изучаването на съставките.

Театър, писане, наука за храната - вечно търсещият ум на Андони Луис Адурис се интересува от всичко. Адурис е виртуозен готвач, който умее да сътворява майсторски, радикални и изненадващи ястия от обикновени, земни съставки.