Използваме "бисквитки", с които да подобрим услугата, да персонализираме рекламите и да запомним Вашите настройки на сайта. Ако продължите да използвате сайта, се съгласявате с употребата на "бисквитки" в него. За повече информация, например как да деактивирате "бисквитките ", моля вижте политиката за кукита.

OK
advertisement
Алекс Атала

Алекс Атала

Алекс Атала
Алекс Атала /роден през 1968 г. в Сао Пауло, Бразилия/ е готвач, който търси корените на традиционната бразилска кухня и ги интерпретира през личния си поглед. Бивш бунтар, пънкар и DJ, днес, Алекс Атала е ключова фигура в световната авангардна кухня. Неговият стил на готвене представлява среща на техниките на европейската висша кухня с истинската страст към бразилските вкусове, много от които са неизвестни дори в собствената му страна.

Атала става готвач по чиста случайност. На 19 години, без почти никакви пари, той решава да пътува из Европа и само за да удължи визата си, се записва в готварски курс в училището по кетъринг в Намур, Белгия. Точно там той се влюбва в готвенето. След като работи в различни ресторанти във Франция и Италия, той се връща в Сао Пауло през 1994 г. Майсторски усвоил техниките на френската кухня, той започва работа в ресторант „Филомена“. През 1995 г. Атала отваря бистро – „Намеса“ /Namesa/ и започва да придобива известност. А през 1999 г. отваря свой ресторант - "D.O.M", който го утвърждава като топ-готвач както в Бразилия, така и по света. Това е моментът, в който Атала започва да се отдалечава от класическата френска кухня и да търси вдъхновение от бразилската кухня. Амазонските дъждовни гори се превръщат за готвача в хранителен склад, който допреди това е бил известен единствено на америндианците. Загърбването на фоа гра, трюфелите и хайвера изглежда доста рисковано, но Атала е имал свой план – да преоткрие съставките, които огромните природни ресурси на Бразилия предоставят и да ги вплете в авангардни кулинарни творения.

През 2005 г. ресторантът на Атала „D.O.M.“  влиза в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“, а през 2013 г. заема шесто място в нея. А според класацията на Restaurant Magazine „D.O.M.“ е вторият най-добър ресторант в Латинска Америка.


Епизод 7 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача Алекс Атала.